Джип-спринт: майже кільцева гонка, але на позашляховиках


Опубликованно 23.10.2018 01:17

Джип-спринт: майже кільцева гонка, але на позашляховиках

Найближчим неділю 14 жовтня аеродром «Бородянка» прийме гонку «Козак-Спринт», де на старт вийдуть потужні позашляховики, квадроцикли та UTV. «Козак-Спринт» стане 2-м етапом національної серії з джип-спринту «Ukrainian Raid Series» і пройде в досить незвичному форматі, в першу чергу спрямований на глядача. Мова буде йти про кільцевій трасі з досить невеликою протяжністю як для позашляхових змагань – всього 5,5 кілометрів. Це порівнянно з класичними кільцевими гонками. Більш того, «Козак-Спринт» пройде у так званому форматі «примикання». Це означає, що хоча учасники і будуть випускатися на трасу з хвилинним інтервалом, у підсумку всі вони опиняться на ній одночасно.

З урахуванням різниці технічного рівня підготовки машин (вони діляться на три класи - Standart, Tuning і Sport), так і досвіду самих пілотів, це виллється в безліч обгонів, що не так часто зустрічається в класичних ралі-рейдових перегонах. Більш того, довжина одного спецділянки складе 9 кіл, або майже 50 км, що також порівнянно з спринтерськими кільцевими гонками... Всього протягом дня глядачі зможуть побачити чотири окремих заїзду. В цілях безпеки позашляховики будуть їхати роздільно з ATV і UTV. Таким чином, спочатку свої 9 кіл проїдуть «джипи», потім їх більш легкі побратими по бездоріжжю, а після обіду все повториться, але вже у зворотний бік.

Незважаючи на малу протяжність кола, сама траса буде не такий вже простий. В ній є не тільки кілька швидкісних відрізків, але і пара дуже звивистих ділянок, один з яких представляє з себе справжній серпантин. Роботи пілотам тут вистачить на цілий день. Нехай дистанція і буде «промаркована», штурманам при першому проходженні кола в обох напрямках теж не позаздриш. На відміну від класичного ралі, в джип-спринті ознайомлення з трасою, як і на будь-яких ралі-рейдових гонках, суворо заборонено. Разом з тим зрізання, - будь то ненавмисні або навмисні, - будуть каратися за всією суворістю спортивного «закону». За цим стежитимуть неупереджені судді-факту. Відхилення від визначеного маршруту в «Легенді» більш ніж на 20 метрів в одну зі сторін буде прирівнюватися до «зрізі», і приводити не тільки до штрафних хвилинах, а навіть може послужити приводом для зняття екіпажу з гонки.

Особливою родзинкою для глядачів, так і самих учасників теж, стануть трампліни, яких на цій трасі буде кілька. Більше того, організатори планують на виході з деяких з них встановити мірні «маркери», щоб глядачі могли оцінити, наскільки далеко «стрибне» черговий учасник. Якщо врахувати, що часом мова буде йти не про легенів і зовсім не маленьких позашляховиках – подібне видовище навряд чи залишить когось байдужим. Разом з тим, організатор настійно просить глядачів дотримуватися правил безпеки на трасі і беззаперечно підкорятися вимогам суддів та маршалів. Потрібно пам'ятати, що Ваше здоров'я і тим більше життя стоять незрівнянно дорожче будь-якої фотографії або відео, знятого на «мобільник». З правилами поведінки на трасі можна (і потрібно) ознайомитися в ралі-гід «Козак-Спринт». Для глядачів на трасі передбачені відразу кілька зон, поруч з якими, безпосередньо поблизу від самої траси, розташовані паркування. Урочиста церемонія відкриття гонки відбудеться на площі Шевченка в центрі Бородянки і почнеться в 11 ранку. Відразу звідти учасники вирушать на трасу. Перший екіпаж повинен стартувати рівно опівдні.

Доїхати «пішки» з Києва в Бородянку нескладно. Маршрутки йдуть з-під мосту на станції метро «Святошин» і йдуть прямо на площу Шевченка. Від неї ж до траси буде «рукою подати». Потрібно відзначити, що прямого громадського транспорту, що їде власне на аеродром, немає. Тому «пішого» глядачеві краще пропустити церемонію відкриття і відразу відправитися безпосередньо на трасу, все ж розташовану в парі кілометрів від площі Шевченка.

Нагадаємо, що в Національної серії по джип-спринт Ukrainian Raid Series на старт може вийти будь-який бажаючий, навіть на звичайному серійному позашляховику – вони змагаються в заліку «Стандарт». Для глядачів ж організаторами заготовлено кілька сюрпризів, один з яких носить грізне ім'я HellСat.

Більш детальну інформацію про гонці можна дізнатися на офіційному сайті серії: jeepsprint.com.ua.

Прес-реліз прес-служби Ukrainian Raid Series

Фото надані прес-службою Ukrainian Raid Series



Категория: Авто-Спорт