Спецпроект до п'ятиріччя перемоги ХК «Донбас» у Континентальному кубку


Опубликованно 26.10.2018 02:00

Спецпроект до п'ятиріччя перемоги ХК «Донбас» у Континентальному кубку

Фото: прес-служба ХК Курбадс

В п'ятницю 19-го жовтня донецький «Донбас»розпочне боротьбу у другому раунді Континентального кубка IIHF. Для чинного чемпіона України це шостий старт в євротурнірі, який організовує Міжнародна федерація хокею. З п'яти попередніх найбільш пам'ятним для донеччан і всіх любителів хокею України є сезон-2012/2013. Тоді «Донбас» першим і на сьогоднішній день єдиним серед всіх українських клубів став володарем євротрофею. До того ж, у той час ще не існувало хокейної Ліги чемпіонів, в Європі був тільки один клубний турнір – Континентальний кубок.

Спецпроект телеканалу XSPORT до п'ятиріччя завоювання «Донбасом» Континентального кубка

http://inv-nets.admixer.net/dsp.aspx?rct=3&zone=73649c41-c365-467d-9b3c-87b2d148c8c5&zoneInt=17714§=5191&site=4482&rnd=[CACHEBUSTING]

Всі результати «Донбасу» в Континентальному кубку:

2011/12

6 матчів, 5 перемог, 1 поразка, шайби: 22 – 12, підсумкове місце: 3 у Суперфіналі

2012/13

3 матчі, 3 перемоги, шайби: 11 – 1, підсумкове місце: 1 у Суперфіналі

2013/14

3 матчі, 2 перемоги, 1 поразка, шайби: 11 – 7, підсумкове місце: 3 у Суперфіналі

2016/17

3 матчі, 1 перемога, 2 поразки, шайби: 6 – 6, підсумкове місце: 4 в групі третього раунду

2017/18

3 матчі, 1 перемоги, 2 поразки, шайби: 7 – 14, підсумкове місце: 3 у групі другого раунду

У цьому сезоні «Донбас» знову стартує з другого раунду Континентального кубка і для того, щоб пройти в третій – він же півфінальний – команді Юліуса Шуплеранеобхідно займати перше місце на турнірі у столиці Латвії Ризі. Суперниками донеччан у боротьбі за омріяну путівку в наступний етап стануть кращі команди Ісландії, Іспанії та Латвії.

Дивіться всі матчі Континентального кубка в Ризі на телеканалі XSPORT

Сьогодні ми представляємо майбутніх суперників «Донбасу». Знайомимося з кожним з клубів відповідно до черговості їх зустрічей у Латвії з нашим чемпіоном.

«Чурі Урдин» (Сан-Себастьян, Іспанія)

Фото: сторінка Чурі Урдин в Facebook

Клуб «Чурі Урдин» існує вже більше 40 років. Команда в Сан-Себастьяні з'явилася в 1972-му році і з тих пір виграла 14 титулів чемпіона Іспанії і 10 перемог у Кубку Іспанії. Спочатку «Чурі Урдин» був частиною футбольного клубу з Сан-Себастьяна – «Реал Сосьєдада». Саме під цією назвою хокейні баски виграли перші чемпіонські титули, а починаючи з 1975-го року «Чурі Урдин» став самостійним клубом. У загальній складності ця команда виграла п'ять перших титулів в історії клубного чемпіонату Іспанії з хокею.

На початку 2000-х «Чурі Урдин» пережив серйозні фінансові труднощі, клуб був на межі зникнення. Але в останні два сезони справи у майбутніх суперників «Донбасу» налагодилися. «Чурі Урдин» виграв два останніх чемпіонату Іспанії, а в сезоні-2017/18 зумів оформити золотий дубль.

У воротах «Чурі Урдин» грає основний воротар збірної Іспанії 26-річний Андер Алькаин. Минулої весни національна іспанська команда піднялася з Дивізіону IIB в Дивізіон IIA – це всього на одну сходинку нижче, ніж Дивізіон ІВ, де буде грати збірна України.

Крім ще кількох гравців іспанської збірної у списку виконавців, яких «Чурі Урдин» заявить на Континентальний кубок, і дуже добре знайомий «Донбасу» 27-річний латвійський захисник Мартиньш Яковлевс, вигравав з донеччанами чемпіонат України в сезоні-2016/17.

Мартіньш Яковлевс/Фото: прес-служба ХК Донбас

Другий легіонер у складі «Чурі Урдин» – це 22-річний чеський форвард Петро Махачек. Він показував досить результативну гру в минулі сезони, але тільки на рівні юнацької і молодіжної ліг Чехії, а також у другій лізі чемпіонату Франції.

«Викингар» (Акюрейрі, Ісландія)

Ісландські клуби тільки в минулому сезоні дебютували в Континентальному кубку. Команда «Есья»з Рейк'явіка програла всі три матчі першого раунду, а ось майбутній суперник «Донбасу» з за-исландски хитромудрою назвою «Скаутафелаг Акюрейрі»у вересні 2018-го створив сенсацію. Підсумки турніру першого раунду Континентального кубка – тут.

Фото: офіційний сайт IIHF

«Скаутафелаг Акюрейрі» – це спортивний клуб з міста Акюрейрі, що поєднує в собі чоловічу і жіночу хокейні команди, а також представників фігурного катання і керлінгу. Заснований клуб аж у 1937-му році.

Чоловіча хокейна команда «Скаутафелаг Акюрейрі» грає у формі з вікінгом на емблемі, тому цей колектив називають «Вікінги» або «Викингар»як це звучить по-исландски.

В активі «Викингара» 20 титулів чемпіона Ісландії: 1992-1998, 2001-2005, 2008, 2010-2011, 2013-2016 і 2018 рр ..

Свою перемогу в Софії ісландці здобули, маючи у складі 16 польових гравців і 3 воротарі. Головний тренер «Викингара» 38-річний фін Юссі Сиппонентоді заявив, що на другий раунд його команді обов'язково потрібно підсилитися, щоб бути конкурентоспроможною. У Болгарії Сиппонен сам виходив на лід і відіграв у всіх трьох матчах. Хоч він і захисник, саме Юссі став кращим бомбардиром першого раунду Континентального кубка, набравши в трьох іграх 7 (0+7) очок.

У розширеному списку гравців «Викингара» на турнір в Ризі Сиппонен фігурує вже тільки в якості головного тренера команди. Всього у складі ісландців – 4 легіонера: 24-річний канадський воротар Адам Бьюкебум, 39-річний фінський захисник Маркус Лайні, а також американський і канадський форварди 28-річний Джордан Стегераі 27-річний Томас Стюарт-Дантвідповідно. Лайні і Стегера не грали за «Викингар» в першому раунді Континентального кубка.

До речі, Бьюкебум, крім гри за дорослу команду «Викингара», згідно зі своїм контрактом також тренує юніорів у спортклубі «Скаутафелаг Акюрейрі».

Всі інші гравці ісландського чемпіона – ісландці. Всього в Ісландії зареєстровано 64 дорослих хокеїста, тому зрозуміло, що у складі чемпіона країни багато збірок. Минулої весни збірна Ісландії програла у всіх п'яти матчах чемпіонату світу у Дивізіоні ІІА і опустилася до Дивізіону IIB.

«Курбадс» (Рига, Латвія)

Фото: сторінка ХК Курбадс в Facebook

Чемпіон Латвії стане найскладнішим суперником «Донбасу» у другому раунді Континентального кубка. По-перше, «Курбадс»буде грати турнір на домашньому льоду, а по-друге – у минулому сезоні донеччани на цій же стадії турніру вже грали проти цього суперника. Той матч «Донбасу» напевно неприємно згадувати...

У 2017-му «Курбадс» залучили до свого складу найвідоміших виконавців, які мають величезний досвід виступів у КХЛ: захисника Екабса Редлихсаі форвардів Мартиньша Ципулисаі Яніса Спруктса. Ця трійця продовжує грати за «Курбадс».

В цьому році за чемпіонів Латвії на Континентальному кубку міг зіграти і брат Екабса також гравець оборони Кришьянис Редліхс. Але зовсім недавно він, почавши чемпіонат Латвії у складі «Курбадса», підписав контракт з КХЛовским «Куньлунем».

У попередньому складі рижан на домашній етап євротурніру значився і інший іменитий захисник Гунтіс Галвиньш, але у нього поки все непогано складається в чеському «Оцеларжи», з яким Гунтіс зіграв у Лізі чемпіонів.

У розпорядженні головного тренера «Курбадса» Александрса Мациевскисанемає легіонерів. Честь чемпіона Латвії будуть захищати виключно латвійці. З числа новачків, з якими «Донбасу» не довелося зустрітися в минулому році, відзначимо у складі «Курбадса» відомого нападника Юріса Упитиса, що вже має в своєму активі 7 (3+4) очок у дев'яти матчах поточного сезону.

«Курбадс», заснований у 1996-му році, виступає у вищій лізі чемпіонату Латвії з 2013-го. Цей клуб грав у п'яти останніх фіналах плей-офф, а два попередні сезони ставав чемпіоном своєї країни.

Олександр Сукманский

Читайте також:



Категория: Обо всем